zondag 26 juni 2011

Waar naartoe?

Als ik vertel waar we naartoe gaan verhuizen, vragen veel mensen meteen: ‘Goh, mooi zeg, maar waar ligt dat eigenlijk?’ Voor die vraag heb ik een oplossing gevonden. Hieronder is een kaart van Noord-Noorwegen te zien (klik op de kaarten voor een grotere versie! ). Het rode stipje is Salangen.



Op de kaart zie je de drie noordelijke provincies van Noorwegen: Nordland (onderkant van de kaart), Troms (in het midden) met de hoofdstad Tromsø, en Finnmark (het noordelijkste deel boven Finland). De meest oostelijke plaats van Finnmark is Kirkenes en dit ligt vlakbij Rusland (aan de rechterkant is nog een klein stukje Rusland te zien).
Onder de stad Tromsø komen de grenzen van Noorwegen, Zweden en Finland bij elkaar op het zogenaamde ‘Drielandenpunt’. Daar zijn we in 2009 met de camper geweest en op de grens tussen Zweden en Finland naar het zuiden gereden. Dit gebied ziet er echt uit zoals je dat zou verwachten: bergen met sneeuw, ontelbaar veel meertjes en rivieren, hele lange autowegen, rendieren op de weg en af en toe een klein dorpje. Op deze zomerse foto kun je dat goed zien. In de winter ligt hier een dikke laag sneeuw en is alles… heel erg wit!



Nu zoomen we in op de provincie Troms. Op de kaart hieronder zie je Troms en de plek waar Salangen ligt (hé, alweer een rood stipje!). De drie belangrijkste steden in de regio staan op de kaart, te weten Tromsø, Narvik en Harstad.



In de hoofdstad Tromsø wonen circa 65.000 mensen. De stad is heel uitgestrekt omdat deze is verspreid over verschillende eilanden. Er is een groot vliegveld en een universiteit. Vanaf Sjøvegan is het ongeveer twee uur autorijden tot Tromsø.



Onder Salangen ligt in de provincie Nordland de havenstad Narvik. Hier wonen ongeveer 20.000 mensen. In de Tweede Wereldoorlog is hier heel hard gevochten en de stad werd regelmatig gebombardeerd, want vanuit de haven van Narvik werd ijzer uit Zweden verscheept. De Atlantische havens van Noorwegen blijven altijd ijsvrij vanwege de warme golfstroom, maar de Zweedse havens aan de Oostzee vriezen in de winter dicht. Narvik is na het Russische, iets noordelijker gelegen, Moermansk de noordelijkste stad in Europa met een treinstation.
Harstad ligt op de Vesteralen en er wonen zo’n 25.000 mensen. Het was heel vroeger al een belangrijke havenplaats voor de beruchte Vikingen. Tegenwoordig is het een belangrijke havenplaats voor de visserij en de oliewinning.

Op de kaart is ook goed de belangrijkste autoweg van Noorwegen te zien, die noemen ze de E6. Deze autoweg loopt door heel Noorwegen, van Kirkenes aan de Russische grens tot in het Zweedse Trelleborg. De weg is maar liefst 3140 kilometer lang!
Je zou verwachten dat zo’n belangrijke weg een beetje lijkt op de snelwegen hier in Nederland, maar dat is dus niet zo. Het is een tweebaansweg die soms steil omhoog of juist steil naar beneden gaat (ik heb pappa wel eens zien zweten toen we na een bocht opeens de diepte in verdwenen hahaha!) en soms, als je op een hoge berg rijdt, zie je naast de auto diepe valleien of de zee. Ook zijn er heel veel en ook enorm lange tunnels, sommige tunnels zijn wel 20 kilometer lang!

Op de kaart hieronder zoomen we weer wat in op Salangen. Je ziet Sjøvegan al liggen. Bovenin zie je nog de onderkant van het eiland Senja. Via de stad Finnsnes kun je er over een grote brug naartoe rijden.



De belangrijkste plaatsen rondom Salangen zijn goed te zien. Sorreisa (boven Sjøvegan), en langs de autoweg E6 (aan de rechterkant) liggen plaatsjes als Malselv, Bardufoss en Setermoen. In het westen zie je de eilanden Dyroy en Andorja. Onder Salangen liggen aan de inhammen van de zee de gemeenten Lavangen en Gratangen.

Op de laatste afbeelding zie je de kaart van Salangen en kun je ook precies zien waar Sjøvegan ligt.



Zodra we verhuisd zijn, zal ik heel veel foto’s maken van de omgeving en meer vertellen over de eilanden in de buurt, de bergen die we gaan beklimmen en ook over de bossen rondom ons nieuwe huis. Hopelijk zullen we in de bossen ook bijzondere dieren tegenkomen. Ik kan niet wachten totdat ik daar mooie foto’s van kan maken…

5 opmerkingen:

  1. Ha die Maiko even uitproberen of we nu kunnen reageren op je blog.
    Morgen is de grote dag en gaan jullie rijden naar jullie nieuwe huis. Zal vast een beetje gek zijn maar misschien lijkt het in het begin wel op een hele lange vakantie.
    Sven zei net nog toen hij in bed lag dat hij wel graag wilde dat je maandag nog gewoon op school zou zijn. Daar moeten ze ook wennen aan dat jij niet meer in de klas bent. Gelukkig is er internet en kunnen we een beetje contact blijven houden. Nou, veel plezier alvast en als je wat leuks te vertellen hebt of een foto van een enorme vis die je gaat vangen dan zien we het wel weer op je blog.
    Groetjes van Marjo, de mama van Sven

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dacht gister toch een flink bericht achtergelaten te hebben maar ik zie er niks van terug... hmmmm..een nieuwe poging dan maar..
    Jullie zijn nu onderweg naar jullie nieuwe huis.
    Dat zal best nog wel even spannend zijn soms. Misschien lijkt het in het begin wel op een hele lange vakantie.
    Sven wilde wel graag dat je maandag weer gewoon op school gaat komen maar helaas dat gaat niet..
    Nou, veel plezier daar en succes met uitpakken en nieuwe vriendjes maken en vissen en zo.
    Groetjes uit Meppel van de mama van Sven

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maiko, is het leuk in Noorwegen?
    Is het leuk in je huis?
    Ik wens je veel vakantie en ik hoop dat je gauw weer eens terug komt.
    Groetjes Boris

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hoi maiko . vind je het leuk in Noorwegen . laat je het gauw horen? en ik heb ook 1 ding van star wars . en weet je wat ik van star wars heb . de rebel Trooper battle pack die heb ik van star wars ......................................... en ik wens je veel plezier met vissen .en groetjes aan je broertje en je lieve mama en je lieve papa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! . groetjes je vriend Sven. !!!!!!!!!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hai Maiko,
    gaat het goet met jou?
    leer je al wat noors?
    is het daar mooi?
    gaat het goet met de poes?
    wij vinden het ook erg wat er is gebeurd is in
    oslo.
    hed je ook al een leker visje gevangen?
    Wij hebben nu ook vakantie.
    we wense je veel geluk in noorwegen!
    groetjes loes

    BeantwoordenVerwijderen